Home » Shëndetësi

Duhani shkakton kancer të mushkërive

Duhani nënkupton bimën e  familjes “Nicotiniana” të llojeve dhe të tipeve të ndryshme të modifikuar apo jo modifikuar gjenetikisht, me gjithë pjesët e saj. Sot, duhani konsiderohet droga më e lirë që përdoret në masë të madhe. Nga statistikat mendohet se në botë çdo vit 3.5-4 milionë njerëz vdesin prej sëmundjeve që shkakton pirja e duhanit. Publikoje ne:  Read More →
 
 

Kanceri i gjirit; mastektomia, jo më alternativa e vetme

Ekzistojnë shqetësime se  trajtimet e kancerit të gjirit me mastektomi, që do të thotë heqje e gjirit me operacion, janë shumë të shpeshta dhe se heqja e plotë e gjirit mund të ishte shmangur, duke u mjaftuar vetëm me një operim të pjesshëm për heqjen e tumorit. Në muajin shkurt, Denise Moskatiello u diagnostikua me kancer në gji dhe mendja menjëherë i shkoi tek mastektomia. Megjithatë,... 
 
 

Hematomat (gjakderdhjet) brendatrurore

Hematomat intracerebrale janë të pranishme te 12-15 raste në 100.000 banorë për një vit. Si të tilla, ndodhin më shpesh gjatë aktivitetit fizik; më rrallë në gjumë që mund të shpjegohet me rritjen e shtypjes së gjakut dhe rritjen e qarkullimit të gjakut në tru. Shkaqet, prezantimi klonik, diagnostikimi dhe trajtimi Hematomat intracerebrale ndahen në dy grupe të mëdha: traumatike... 
 
 

Mjekimet për artritin reumatik

Si në shumë raste të tjera të provuara në Mjeksi, një ilaç që ka efekte të mira mbi një sëmundje mund të ketë efekt edhe mbi sëmundje të tjera. Po kështu edhe me HYDROXICHLOROQUINE-n, që në fillim është prodhuar si ilaç anti-malarie. Në vitet 1950-1960 studimet e rasteve klinike treguan se ky ilaç ishte efektiv gjithashtu edhe në trajtimin e artritit reumatik. HYDROXYCHLOROQUINE-A... 
 
 

Omega3 ndihmonë njerëzit me sëmundjet e zemrës

Studiuesit thonë se dietat e pasura me acide yndyrorë Omega-3 mund t’i ndihmojnë njerëzit me sëmundjet e zemrës që të jetojnë më gjatë. Por përse këto acide janë kaq të dobishme mbetet e paqartë. Studim i morri në shqyrtim se sa i lartë duhet niveli i vajit të peshkut në gjak që të jetë në gjendje të mbrojë telomeret e kromozoneve të cilat ndihmojnë për përcaktimin... 
 
 

Kanceri i prostatës

Kanceri i prostatës është njëri nga kanceret që më së shpeshti diagnostikohet tek burrat Nuk duhet shumë kohë, por vetëm 30 minuta në ditë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të prostatës. I njohur gjerësisht si shkaktari i dytë kryesor i vdekjes tek meshkujt dhe se një prej njëmbëdhjetë meshkujve do të ketë kancer të prostatës gjatë jetës së tij. Statistika këto jo... 
 
 

Kolonoskopia virtuale dhe rrezatimet

Disa shkencëtarë mendojnë se rrezatimi gjatë procedurës së kolonoskopisë virtuale me aparate skanimi paraqet rrezik për shëndetin. Ata thonë se sasia e rrezeve që pacientët mund të marrin nga një skanim i zorrës së trashë është i barabartë me sasinë e rrezeve nga 400 radioskopi të gjoksit. Shkencëtarët në SHBA dhe Administrata për Ushqimet dhe Barnat janë të një mendimi...